Τρέξιμο στο νερό!

Τρέξιμο στο νερό!

Τραυματίστηκα και τώρα τι κάνω;

Ένας ξαφνικός τραυματισμός μπορεί να είναι επώδυνος από πολλές πλευρές. Πρώτον γιατί πονάνε και πρέπει να βρούμε τρόπο να αποθεραπευτούμε και δεύτερον γιατί έχουμε κάνει μία μεγάλη προπονητική προσπάθεια έχουμε βελτιωθεί και ξέρουμε ότι με αυτήν μας την αποχή θα μείνουμε πίσω στην προπόνηση.

Τι πρέπει να κάνω την περίοδο του τραυματισμού για να μην χάσω όσα κέρδισα με την συνεχή μου προπόνηση και να επανέλθω όσο γίνεται γρηγορότερα;

Τρέξιμο στο νερό !

Όταν λέμε τρέξιμο στο νερό, δεν εννοώ κολύμπι . αλλά πραγματικά ένα στυλ τρεξίματος μέσα στο νερό, μόνο που δεν πατάνε τα πόδια μας κάτω αλλά  προσπαθούμε να κρατάμε το σώμα μας στην επιφάνεια και να κάνουμε την ίδια κίνηση του  τρεξίματος.  Αυτή η μέθοδος ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 1980 , όταν οι αθλητές τύγχαναν να τραυματιστούν.

Έγινε γνωστή από την Αμερικανίδα   Joan Benoit Samuelson (η πρώτη γυναίκα νικήτρια του Ολυμπιακό Μαραθωνίου). Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Άντζελες. Είχε προπονηθεί σχεδόν αποκλειστικά στον τρέξιμο στην πισίνα και κατάφερε μετά να κερδίσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον μαραθώνιο δρόμο.

Το 1989 αντιμετώπισα ένα σοβαρό τραυματισμό ενώ βρισκόμουν σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Είχα τρέξει την προηγούμενη χρονιά τον μαραθώνιο δρόμο σε 2:44 λεπτά τερματίζοντας σε ένα νέο πανελλήνιο ρεκόρ σε ηλικία 20 ετών και πίστευα ότι την επομένη χρονιά θα ήμουν σε θέση να κατέβω τις 2:40 . Ο τραυματισμός μου αυτός μου στοίχισε ένα πολύ μεγάλο μέρος προετοιμασίας και έχανα την φυσική μου κατάσταση. Βρισκόμουν στο δεύτερο έτος του ΤΕΦΑΑ, και έτσι καθώς ο καιρός περνούσε η ψυχική μου και η σωματική μου κατάσταση ήταν σε μεγάλη πτώση. Αποφάσισα να μην χάσω άλλο χρόνο και να μην κλαίω την άτυχη μοίρα μου. Εκμεταλλευόμενη την πισίνα που υπήρχε στο Πανεπιστήμιο, ξόδευα τεράστιο χρόνο να προπονούμε στο νερό. Στην αρχή δεν ήταν εύκολο, απεναντίας ήταν πολύ κουραστικό. Όσο όμως κατάφερνα να βελτιώνομαι άρχισα σιγά σιγά να εντάζω όλο το πρόγραμμα που ακολουθούσα στο τρέξιμο, μόνο που τώρα το έκανα στο νερό. Έκανα διαλλειματική προπόνηση πχ. 4 λεπτά με διάλλειμα και υψηλούς παλμούς σαν να έκανα στο στίβο 1000άρια. Το ίδιο έκανα και με τις υπόλοιπες αποστάσεις. Η προπόνηση αυτή κράτησε όσο σχεδόν και η αποθεραπεία μου από τον τραυματισμό μου. Σχεδόν στα μέσα Φεβρουαρίου, άρχισα να τρέχω σιγά σιγά στο στάδιο. Δεν πονούσα και αυτό μου έδινε δύναμη να τρέχω κάθε μέρα περισσότερο. Στα μέσα Απριλίου, και ενώ μου έμεναν μόνο 8 εβδομάδες προπόνησης είχα προγραμματίσει να τρέξω τον Μαραθώνιο του Λονδίνου. Επανήλθα πολύ γρήγορα και μάλιστα ένιωθα πιο δυνατή… Θα πρέπει να προσθέσω ότι όλο αυτό το διάστημα πρόσεχα πολύ την διατροφή για να μην πάρω κιλά , απεναντίας μάλιστα, είχα χάσει πιο εύκολα κιλά καθότι η προπόνηση στο νερό είναι πολύ κουραστική προπόνηση και απαιτεί βεβαίως μεγάλη επιμονή και προσπάθεια.

Κατάφερα τελικά να τρέξω τον μαραθώνιο δρόμο σε επίδοση 2:37:03 να σημειώσω νέο πανελλήνιο ρεκόρ και να συντρίψω το ατομικό μου ρεκόρ κατά 8 λεπτά !

Έτσι πολλές φορές στην αθλητική μου καριέρα χρησιμοποιούσα αυτήν την μέθοδο όταν είχα πρόβλημα τραυματισμού.

Η  τεχνική στο  νερό είναι  συγκεκριμένη, και μπορεί να επιτευχθεί το μεγαλύτερο όφελος  τόσο αερόβια όσο και σε νευρομυϊκές ομάδες   Η νευρομυική προπόνηση του σώματος είναι ίδιες με το τρέξιμο έξω και το σώμα επίσης διατηρεί την μνήμη των μυών.

Είναι σημαντικό ότι αποφεύγεται   η  κρούση στο έδαφος και έτσι προστατεύουμε την τραυματισμένη άρθρωση ή μυ.

Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι πολλοί δρομείς σε όλο τον κόσμο και  μαραθωνοδρόμοι έχουν εισάγει την προπόνηση αυτού του είδους στο πρόγραμμά τους για να βελτιώσουν την απόδοσή τους στο δρόμο, καθώς μέσα στο νερό θα πρέπει να υπερνικήσουν όχι πλέον τη βαρύτητα, αλλά την αντίσταση του νερού και κινούν τα πόδια και τα χέρια τους, δηλαδή η προσφορά του τρεξίματος στο νερό είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην ενδυνάμωση μυών και αρθρώσεων.

Ποια είδη υπάρχουν

Υπάρχουν δύο είδη, σε βαθύ νερό, όπου δεν πατάς, αλλά θα χρειαστείς ένα βοήθημα για να σε βοηθήσει να επιπλέεις, καθώς η θέση σου θα είναι όρθια και όχι ξαπλωτή όπως όταν κολυμπάς, και σε ρηχό νερό, όπου τρέχεις με ειδικά παπούτσια που έχουν πρόσφυση στον πάτο της πισίνας.

Πώς να το κάνεις

Προτίμησε το τρέξιμο σε βαθύ νερό. Μπορείς να το κάνεις, στη θάλασσα ή σε πισίνα. Θα χρειαστείς μόνο ένα βοήθημα επίπλευσης ,τουβλάκια ή ζώνη που θα βρεις στο κολυμβητήριο και το στερεώνεις στη μέση σου. Εναλλακτικά υπάρχουν ειδικά γιλέκα επίπλευσης. Ο  λόγος που τα χρειάζεσαι,  , είναι ότι η κατακόρυφη θέση που έχεις δεν σε βοηθά να επιπλεύσεις και επίσης ο στόχος της άσκησής σου δεν είναι να προσπαθείς να παραμένεις στην επιφάνεια, αλλά να έχεις την άνεση και την άνωση ώστε να εστιάσεις στην κίνηση του τρεξίματος και στην ώθηση προς τα εμπρός.

Το τρέξιμο μέσα στο νερό θα πρέπει να προσομοιάζει την κίνηση που κάνεις όταν τρέχεις έξω από αυτό. Θα πρέπει να έχεις περισσότερο τη λογική του τρεξίματος από της κολύμβησης και να προσπαθείς να τρέχεις, να κινείς τα πόδια και τα χέρια σου όπως θα έκανες εάν ήσουν έξω από το νερό. Ο στόχος δεν είναι να σπρώχνεις το νερό για να κινείσαι, όπως στα κλασσικά στυλ κολύμβησης, αλλά να κάνεις ακριβώς την κίνηση τρεξίματος. Μην κάνεις το λάθος να συγκρίνεις την ταχύτητα που τρέχεις έξω από το νερό και μέσα σε αυτό! Δεν υπάρχει καμία  σχέση! Η αντίσταση του νερού θα κάνει την κίνησή σου πολύ πιο αργή και τη μετακίνησή σου προς τα εμπρός επίσης. Όμως, δεν έχει καμία σημασία, γιατί ο στόχος σου είναι διαφορετικός. Εστίασε στο να τρέχεις σωστά,  και προσπάθησε να τρέχεις όπως αν ήσουν έξω από το νερό!

Το σώμα σου πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένο χωρίς να σκύβεις στη μέση σου, εκτός από μια ελάχιστη κλίση προς τα εμπρός. Κράτα τις παλάμες σου ίσιες ή σε γροθιές και τρέξε με εναλλαγές σε αντίθετο χέρι-πόδι, ακριβώς σαν να ήσουν έξω από το νερό. Κάνε μεγάλη κυκλική κίνηση στα πόδια, σηκώνοντας αρκετά το γόνατο και κάνε μεγάλο διασκελισμό. Τα χέρια σου κινούνται μπροστά και πίσω εναλλάξ, όπως στο κανονικό τρέξιμο. Οι ώμοι σου θα πρέπει να παραμένουν χαλαροί και η αναπνοή σου ήρεμη και ρυθμική.

Δοκίμασέ το και θα εκπλαγείς με τα αποτελέσματα όταν επανέλθεις και τρέξεις ξανά σε στέρεο έδαφος!

facebook
instagram
Copyrighted Material