Η σωστή τεχνική κάνει το τρέξιμο πιο ευχάριστο

Η σωστή τεχνική κάνει το τρέξιμο πιο ευχάριστο

Οι νέοι δρομείς και γενικά οι αρχάριοι όταν ξεκινούν το τρέξιμο, πολλοί νωρίς αποκτούν προβλήματα που οφείλονται σε λάθος τεχνική στο τρέξιμο τους.

Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτούς τους τραυματισμούς  και την άσκοπη καταπόνηση και πια είναι η σωστή τεχνική στο τρέξιμο.

 

 Όταν τρέχω κοιτάω μακριά.

Πολλοί νέοι δρομείς κάνουν το λάθος να κοιτούν κάτω όταν τρέχουν . Αυτό δεν βοηθάει στη σωστή στάση του σώματός σας και έτσι δημιουργούνται προβλήματα.

Να βλέπετε εναλλάξ στα 2-3 μέτρα μπροστά σας, αλλά και μακριά στον ορίζοντα. Έτσι και καλύτερη ελέγχεται καλύτερα το χώρο σας και δεν θα νιώθετε να πλήττετε ή να βαριέστε κατά την διάρκεια της άσκησης σας. Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι δεν θα νιώθετε την περιοχή του αυχένα σας να πιάνετε και να σας σφίγγει.

 

Η επαφή των ποδιών με το έδαφος

 Τα πόδια θα πρέπει να πατούν στο έδαφος με  το μαλακό σημείο της πατούσας..   Δεν πρέπει να πατάτε με την φτέρνα , γιατί τότε είναι σαν να φρενάρετε την ταχύτητά σας. Ούτε όμως και με τα ακροδάχτυλα, γιατί τότε επιβαρύνονται οι μύες της κνήμης και προκαλούνται μικροτραυματισμοί στα δάχτυλα.

 

H στάση των χεριών

Τα χέρια θα πρέπει να κινούνται χαλαρά εμπρός και πίσω, παράλληλα προς τη διεύθυνση της κίνησης. Εάν κινούνται στο πλάι τότε θα έχουμε στροφή του κορμιού αριστερά δεξιά που αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνει την μέση. Σκεφτείτε το εκκρεμές. Θα πρέπει να χέρια να κινούνται μπρος  πίσω, οι αγκώνες θα πρέπει να βρίσκονται σε γωνία περίπου 90 μοιρών. Οι παλάμες και οι καρποί θα πρέπει να είναι σε χαλαρή θέση και να μη σφίγγονται σε γροθιές, γιατί θα οδηγήσουν σε σφίξιμο και ένταση τα χέρια, τους ώμους και το λαιμό.  Οι ώμοι σας θα πρέπει να τους νιώθετε πάντα χαλαρούς και στη χαμηλότερη θέση, χωρίς να αιωρούνται μπρος πίσω.

 

Ο διασκελισμός σας.

 Μην προσπαθήστε να κάνετε μεγάλους διασκελισμούς, προσπαθώντας να τρέξετε πιο γρήγορα. Αφήστε την φυσική κίνηση των ποδιών σας να κάνει την σωστή κίνηση. Επίσης μη σηκώνετε πολύ ψηλά τα πόδια σας, αλλά να τα κρατάτε κοντά στο έδαφος.  Όσο πιο ψηλά σηκώνονται τα πόδια, τόσο μεγαλύτερο είναι το σοκ που πρέπει να απορροφάται όταν το πόδι βρίσκει το έδαφος. Αυτό σημαίνει επιπλέον καταπόνηση και γρήγορη κούραση.

 

Στάση του σώματος.

Το σώμα σας πρέπει να παραμένει όρθιο και ευθυτενές και χωρίς να καμπουριάζετε. Ο κορμός σας πρέπει να είναι όρθιος, με τον θώρακα ψηλά, ώστε να είναι ελεύθερο το διάφραγμα σας για να έχετε σωστές αναπνοές.

 

Μαθαίνοντας να τρέχουμε σωστά το τρέξιμο, γίνεται απόλαυση και ένας ευχάριστος τρόπος άσκησης.

facebook
instagram
Copyrighted Material