Ποια τακτική να ακολουθήσω για να τρέξω τον κλασσικό μαραθώνιο

Ποια τακτική να ακολουθήσω για να τρέξω τον κλασσικό μαραθώνιο

Πολλοί αθλητές είναι αυτοί που με ρωτούν πώς να τρέξουν την κλασική διαδρομή, τι τακτική πρέπει να ακολουθήσουν . Από την εμπειρία μου και από τον τερματισμό μου σε 37 μαραθωνίους αποκόμισα την γνώση ότι η  διαδρομή του κλασσικού μαραθωνίου της Αθήνας, απαιτεί, σωστή στρατηγική και κατανομή δυνάμεων  κατά την διάρκεια του αγώνα.

Έχω τρέξει την κλασική διαδρομή σε χρόνο 2:39:10 που αποτελεί μέχρι και σήμερα Ρεκόρ Ελλάδος. Έχω τρέξει σε μαραθώνιο δρόμο στο εξωτερικό και έχω τερματίσει σε χρόνο 2:33:40. Η διαφορά σε αυτούς τους δύο χρόνους δεν ήταν ότι βρισκόμουν σε καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά ότι οι διαδρομές ήταν διαφορετικές.

Η κλασική διαδρομή είναι από τις δυσκολότερες διαδρομές στον κόσμο, και σίγουρα, δεν είναι μία διαδρομή για να τρέξεις και να επιτύχεις την καλύτερη επίδοση σου. Μάλιστα μπορώ να πω, ότι για αθλητές που τρέχουν τον μαραθώνιο κοντά στις  3:00, στην κλασική διαδρομή θα τρέξουν περίπου 7-9 λεπτά πιο αργά. Για αθλητές που προπονητικά τρέχουν κοντά στις 3:30, αυτό αυξάνεται σε 10-12 λεπτά. Αυτό συμβαίνει διότι η  κλασσική διαδρομή   διαφέρει από όλους τους υπόλοιπους μαραθωνίους που γνωρίζουμε. Δεν τρέχουμε πάνω στο αερόβιο κατώφλι μας αλλά σχεδόν μισή ταχύτητα πιο αργά. Δεν είναι λίγες οι φορές που δρομείς έχασαν την καλύτερη επίδοση τους και όλη την προετοιμασία τους από λάθος τακτική.

Από το 11ο και μέχρι το 32ο χιλιόμετρο η διαδρομή είναι συνεχώς ανηφορική με ελάχιστες κατωφέρειες. Για να καταφέρω να τερματίσω στο καλύτερο δυνατό χρόνο θα πρέπει να ακολουθήσω μία τακτική συντηρητική . Θα πρέπει να τρέξω το πρώτο ημι-μαραθώνιο της Διαδρομής με 51%  δηλαδή πιο αργά και το δεύτερο 49% γρηγορότερα. Αυτό σημαίνει ότι  δεν πηγαίνω το ίδιο τέμπο από την αρχή του αγώνα μέχρι το τέλος, όπως συμβαίνει σε μαραθωνίους που η διαδρομή είναι  επίπεδη.

Εάν επιχειρήσω να τρέξω από την αρχή με το ίδιο τέμπο , ή ακόμα έχω ακούσει δρομείς να μου λένε, ότι θα πάω γρήγορα το πρώτο δεκάρι για να καλύψω την διαφορά , γιατί μετά ξεκινάνε οι ανηφόρες και πρέπει να κόψω ταχύτητα. Αυτό είναι εντελώς λάθος. Εάν ξεκινήσεις γρήγορα, θα βάλεις τον οργανισμό σου να παράγει περισσότερη ενέργεια  και έτσι θα καεί το γλυκογόνο γρηγορότερα. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι μετά το 30ο  χιλιόμετρο θα είμαστε ενεργειακά άδειοι και θα έχουμε αδειάσει τις αποθήκες του γλυκογόνου μας πολύ γρήγορα. Μετά ότι και να πάρουμε κατά την διάρκεια της διαδρομής , δεν θα μπορέσουμε να αναπληρώσουμε τους υδατάνθρακες και έτσι θα αναγκαστούμε να κόψουμε ταχύτητα ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας.

Η σωστή τακτική στον μαραθώνιο δρόμο είναι πολύ σημαντική για ένα καλό ρεκόρ στο τέλος, αλλά η κλασσική διαδρομή, απαιτεί ακόμη καλύτερη στρατηγική.

 

ΚΑΛΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ

Με αθλητικούς χαιρετισμούς

MARATHON TEAM GREECE

by Maria Polyzou

Προπονήτρια δρόμων αντοχής.

Πρωταθλήτρια και κάτοχος του

Ρεκόρ Ελλάδος στο

Μαραθώνιο δρόμο (2:33:40)

Φειδιππίδειος Άθλος Αθήνα –Σπάρτη- Αθήνα524 χλμ.

www.marathonteamgreece.gr

 

 

 

 

 

 

 

facebook
instagram
Copyrighted Material