Άσκηση στο κρύο

Άσκηση στο κρύο

Το τρέξιμο το χειμώνα είναι μια  ευχάριστη μορφή άσκησης, συγκριτικά με τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι σίγουρα πιο φυσιολογικό να γυμναζόμαστε σε χαμηλές θερμοκρασίες παρά σε υψηλές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότεροι μαραθώνιοι σε όλον τον κόσμο γίνονται σε εποχές όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα ψυχρό, έτσι ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος για αφυδάτωση, και για να επιτυγχάνονται καλύτερα ρεκόρ.

Ιδιαίτερα στην Αθήνα, οι σχετικά ήπιες κλιματικές συνθήκες του χειμώνα (8 με 10 βαθμοί), κάνουν την προπόνησή πολύ πιο ευχάριστη.   Η αερόβια προπόνηση τον χειμώνα μπορεί να γίνει σε εξωτερικό χώρο ακόμα κι αν οι βαθμοί βρίσκονται λίγες μονάδες  και ο ήλιος δεν έχει κέφι να βγει !

Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης και τι πρέπει να προσέξουμε για ασφαλές τρέξιμο στην   στην χειμερινή περίοδο.

Το τρέξιμο προκαλεί καύση 270 με 500 θερμίδων ανά ώρα, ανάλογα με το σωματικό σας βάρος, το ρυθμό, την ηλικία, το φύλο κ.α. Το αν θα τρέξει κάποιος ενώ έχει κρύο ή ζέστη δεν κάνει μεγάλη διαφορά αν και το τρέξιμο τον χειμώνα έχει ένα πλεονέκτημα: πρέπει να καταβάλετε μεγαλύτερη προσπάθεια για να παραμείνετε ζεστοί άρα καίτε και περισσότερες θερμίδες.

Τι να φορέσω; Για να τρέξετε το χειμώνα θα χρειαστείτε ωστόσο κάποιον εξοπλισμό που θα σας προστατέψει από το κρύο και το ολισθηρό δάπεδο. Τα ρούχα που θα φορέσετε, θα πρέπει να είναι άνετα και να προσφέρουν ευελιξία, ενώ ο ιδρώτας δεν θα πρέπει να παγώνει πάνω στο σώμα σας.

Στόχος σας είναι να μην ιδρώνετε πολύ, αλλά ούτε και να κρυώνετε για περισσότερο από τα πρώτα 10 λεπτά.

Από κάτω θα πρέπει να φορέσετε ένα αντιανεμικό κολάν,  ενώ από πάνω προτείνεται να βάλετε ένα αθλητικό μακό dry fit, το οποίο δεν θα «κρατάει» τον ιδρώτα.

Πάνω από το μακό, προτιμήστε ένα μπουφάν τύπου soft cell και όχι φλις, για να σας εξασφαλίσει την απαραίτητη ζέστη.

Αν πάλι βρέχει, από πάνω θα βάλετε και ένα αδιάβροχο, το οποίο όμως θα είναι διαπνέον για να «αναπνέει» το σώμα σας.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι να φοράτε σκούφο και γάντια. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η μεγαλύτερη θερμοκρασία του σώματος χάνεται από τα άκρα. Εάν συγκρατείτε την θερμοκρασία στο κεφάλι και στα χέρια, θα δείτε ότι θα μπορείτε να φοράτε λίγα ρούχα, κάτι που θα σας επιτρέπει να διατηρείτε το ρυθμό σας στην προπόνηση, και να μην κρυώνετε. Προσοχή όμως,  εάν ξεκινήσετε να τρέχετε με σκούφο και αρχίσετε να ζεσταίνεστε, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το βγάλετε, παρά μόνο σε κλειστό χώρο, γιατί κινδυνεύετε να πάθετε σοβαρή ψύξη στο κεφάλι, εάν το βγάλετε ενδιάμεσα στην προπόνηση, επειδή νιώσατε ότι ζεσταθήκατε.

Κάτι που οι περισσότεροι δρομείς ξεχνούν την περίοδο του χειμώνα, είναι αποκατάσταση των υγρών μετά την άσκηση. Λόγω του ότι η επιθυμία μας για νερό μειώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ιδρώνουμε και δεν χάνουμε υγρά και μάλιστα αρκετά κατά την διάρκεια της προπόνησης το χειμώνα. Κάντε μία δοκιμή. Ζυγιστείτε πριν φύγετε για την άσκηση σας και ξαναζυγιστείτε μόλις επιστρέψετε. Δείτε πόσα κιλά σωματικού βάρους έχετε χάσει και αναπληρώστε το, όχι μόνο με σκέτο νερό, αλλά και με ηλεκτρολύτες, που χάνονται με τον ιδρώτα.

Η καλή αποκατάσταση μετά το τρέξιμο στο κρύο μας βοηθάει να διατηρούνται οι μύες μας ευλύγιστοι, να μην έχουμε τραυματισμούς, να μην κουράζεται επίσης το καρδιο-αναπνευστικό μας σύστημα και γενικά μία καλή υγεία και συνέχεια στην προπόνηση.

 

facebook
instagram
Copyrighted Material