Το νερό βελτιώνει τις επιδόσεις μας.

Το νερό βελτιώνει τις επιδόσεις μας.

 Το νερό σε σωστή ποσότητα στον οργανισμό μπορεί, να βελτιώσει τη συνολική υγεία και ευεξία μας. Επειδή το νερό είναι σημαντικό σε τόσο πολλές σωματικές λειτουργίες, η λήψη επαρκούς ποσότητας νερού είναι σημαντική για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας. 


Το βασικότερο είναι ότι το νερό μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος. Συχνά συγχέουμε το αίσθημα της δίψας με το αίσθημα της πείνας, οπότε έχουμε την τάση να καταναλώνουμε πρόχειρα γεύματα, ενώ στην πραγματικότητα, το σώμα απλώς χρειάζεται να πιει κάτι. Το να πίνουμε νερό βοηθάει επίσης στο να αισθανόμαστε πλήρεις, μειώνοντας την επιθυμία μας για φαγητό. Οι μελέτες επίσης δείχνουν ότι το νερό μπορεί:


1. Να μας δώσει περισσότερη ενέργεια κατά την διάρκεια της άσκησης.
2. Να αυξήσει τις θερμίδες που καίτε κατά την διάρκεια της άσκησης.
3. Να βοηθήσει το σώμα σας στη μείωση των αποθεμάτων λίπους.


Τα άτομα που ασκούνται πολύ πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το νερό που καταναλώνουν είναι σε επαρκή ποσότητα, αφού η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του οργανισμού. Οι μικρές απώλειες υγρών που δεν αναπληρώνονται, μπορεί να εμποδίσουν την απόδοση, ενώ οι μεγάλες απώλειες μπορεί να προκαλέσουν θερμοπληξία ή και θάνατο. Όταν η θερμοκρασία μας ανεβαίνει, κατά τη διάρκεια της άσκησης για παράδειγμα, χάνουμε μεγαλύτερες ποσότητες νερού μέσω του ιδρώτα. Σε μία ώρα εντατικής άσκησης το σώμα μας μπορεί να χάσει ακόμη και ένα λίτρο νερό ή περισσότερο. Αν δεν αναπληρώσουμε αυτό το νερό και το σώμα μας δεν μπορεί να κατεβάσει τη θερμοκρασία του, τότε μπαίνουμε σε κατάσταση αφυδάτωσης. 

Η δίψα στη διάρκεια της έντονης άσκησης είναι αναξιόπιστος δείκτης απώλειας νερού, αφού ο μηχανισμός της δίψας υπολείπεται χρονικά της πραγματικής ανάγκης. Είναι λοιπόν σημαντικό να πίνει κανείς νερό πριν αισθανθεί δίψα.
Πόσο νερό όμως πρέπει να καταναλώνει ο ασκούμενος πριν και κατά της διάρκεια της άσκησης? Περίπου μία ώρα νωρίτερα πρέπει να πιεί μισό λίτρο υγρά. Χρειάζονται περίπου 60 λεπτά για να απομακρυνθεί αυτή η ποσότητα υγρών από το στομάχι και να βρει τον δρόμο της προς τους μυς, με αποτέλεσμα όταν αρχίσει η προπόνηση να είναι ο ασκούμενος καλά ενυδατωμένος. Το πώς θα καταναλωθούν τα υγρά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ενυδάτωση του οργανισμού. 


Το νερό μπορεί να βελτιώσει το πρόγραμμα γυμναστικής μας και οι ειδικοί τονίζουν ότι όσο περισσότερο ενυδατωμένοι είμαστε την ώρα που γυμναζόμαστε τόσο λιγότερο αισθανόμαστε κούραση. Νέα έρευνα δείχνει, επίσης, ότι αν πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησής μας, γυμναζόμαστε για περισσότερο χρόνο.
Το νερό αυξάνει την δύναμη και την απόδοση κατά την προπόνηση μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι αν είμαστε έστω και λίγο αφυδατωμένοι τότε η δύναμη και η γενικότερη απόδοση μας όταν γυμναζόμαστε μειώνεται δραματικά. Ακόμα και 3 με 4% μείωση στα επίπεδα νερού στο σώμα μας μπορεί να επιφέρει 10 – 20% μείωση σε μυϊκές συσπάσεις και άρα σε δύναμη. 

Επίσης, το νερό μας βοηθά να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. 
Το νερό αυξάνει άμεσα την αντοχή μας. Μια από τις βασικές δουλειές του συκωτιού είναι να μεταβολίζει το λίπος και άρα να δίνει ενέργεια στον οργανισμό. Ενέργεια που είναι απαραίτητη για την εξαντλητική προπόνηση. Μια άλλη επίσης σημαντική δουλειά που κάνει το συκώτι μας είναι να βοηθά τα νεφρά να αποβάλουν τα άχρηστα συστατικά μέσω των ούρων. Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό αυτά τα απόβλητα, θα αρχίσουν να συσσωρεύονται στο σώμα και θα εξαναγκάσουν το συκώτι και τα νεφρά να δουλέψουν πολύ πιο εντατικά για να τα αποβάλουν.
Αυτό σημαίνει ότι το συκώτι επιβαρύνεται και αναγκάζεται να «επικεντρωθεί» στην αποβολή των άχρηστων συστατικών από το σώμα, βάζοντας την διαδικασία μεταβολισμού του λίπους και άρα παραγωγής ενέργειας, σε δεύτερη μοίρα. Αποτέλεσμα; Η αντοχή μειώνεται.
Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης νερού μειώνει την κατακράτηση υγρών. Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό το σώμα μας αναγκάζεται να κατακρατήσει την ποσότητα που πίνουμε. Είναι φυσική αντίδραση επιβίωσης του σώματος. Ένα μέτρο που παίρνει το σώμα για να ανταπεξέλθει όταν θα βρεθεί σε κατάσταση έλλειψης νερού. Το νερό αυτό αποθηκεύεται πάντα. Στην κοιλιά, στο πρόσωπο, στα πόδια, κτλ. με αποτέλεσμα να φαινόμαστε «φουσκωμένοι» αλλά επίσης να είμαστε και βαρύτεροι.
Μπορούμε στην κυριολεξία να βελτιώσουμε την απόδοση μας και να αισθανθούμε πιο ανάλαφροι κατά την άσκηση, απλώς και μόνο αν αποτρέψουμε αυτήν την κατακράτηση υγρών που είναι αποτέλεσμα του ότι δεν πίνουμε αρκετό νερό.

 

                                     MARATHON TEAM GREECE by Maria Polyzou

facebook
instagram
Copyrighted Material