Συμβουλές για προπόνηση τους καλοκαιρινούς μήνες.

 Συμβουλές για προπόνηση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κατά την διάρκεια προπόνησης στους καλοκαιρινούς μήνες, και καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν είναι σωστό να είμαστε προσεκτικοί καθώς γυμναζόμαστε

 

Σε θερμοκρασίες άνω των  25°C θα πρέπει :

Πίνετε άφθονο νερό. Το σώμα σας χάνει περισσότερο νερό το καλοκαίρι, και το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας είναι να διατηρείστε ενυδατωμένοι. Πρέπει να πίνετε δύο ποτήρια νερό περίπου μία ώρα πριν ξεκινήσετε την άσκηση και να καταναλώνετε άλλο ένα ποτήρι υγρών για κάθε 20 λεπτά άσκησης, καθ’ όλη  τη διάρκεια της άσκησης.

Αν η προπόνηση σας πρόκειται να ξεπεράσει τα 90 λεπτά, αυτό σημαίνει ότι θα ιδρώνετε περισσότερο και το νερό δεν είναι αρκετό. Έτσι θα πρέπει να αναπληρώσετε τα ιχνοστοιχεία που χάσατε με πρόσθετους ηλεκτρολύτες ή με ένα αθλητικό ποτό πλούσιο σε κάλιο νάτριο μαγνήσιο.

Μειώστε την ένταση στην προπόνηση σας

Τόσο η αυξημένη θερμοκρασία όσο και η υγρασία αυξάνουν σημαντικά την καρδιακή συχνότητα καθώς το σώμα δυσκολεύεται να διαχειριστεί την επιπλέον θερμότητα. Μειώνοντας την ένταση της άσκησής στο 60-70%, μπορείτε να γυμνάζεστε όσο χρόνο διαρκεί η κανονική σας προπόνηση – άσκηση, αποφεύγοντας δυσάρεστες καταστάσεις.

Αποφύγετε την άσκηση της ώρας της ημέρας που έχει υψηλές θερμοκρασίες.

Έτσι στην Ελλάδα οι θερμοκρασίες  από τις  10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα θα πρέπει να αποφεύγονται για να μην κάνουμε κακό στην υγεία μας.

Προτιμήστε να γυμνάζεστε ή πολύ πρωί, ή αργά το απόγευμα.

Ντυθείτε κατάλληλα. Ελαφριά ρούχα είναι το ιδανικό για την άσκηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να φοράτε καπέλο για να σας προστατεύει από τον ήλιο καθώς και γυαλιά και για τον δέρμα προστατέψτε το με μία καλή αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας.

Οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια της προπόνησης νιώσετε κούραση ή ζαλάδα, θα πρέπει να σταματήσετε την άσκηση σας, να πάτε σε μέρος δροσερό και να αναπαυτείτε.

Μετά την άσκηση θα σας πρότεινα να τελειώνετε το ντους σας  με  παγωμένο νερό στα πόδια σας, προκειμένου να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματος σας και να ξεκουραστούν τα πόδια σας.

 

Με  αθλητικούς χαιρετισμούς

 

Μαρία Πολύζου

facebook
instagram
Copyrighted Material